Érdekfeszítő lehet elmélyedni a gombák világában. Hihetetlen fajgazdagsággal, forma- és színvilággal nyűgözhetnek le bennünket. A tavalyi száraz év nem kedvezett a gombák fejlődésének, ezért régebbi fotóinkból válogattunk most egy párat. Erdőjárásaink során épp ezek a fura, néha megdöbbentő kinézetű gombák késztettek arra, hogy utánanézzünk annak, kik ők.
Az erdei szömörcsög latin elnevezése Phallus impudicus, amely találóan és kifejezően utal a gomba alakjára. Alig pár óra alatt képes kifejlődni egy gömbölyű, kocsonyás belsejű, félig földbe süllyedt tojásszerű képződményből. A kifejlett gomba bűzbombához hasonló, átható dögszaga akár 20-25 méterről is érezhető az erdőben. Bűze a kalapján levő sötét színű, nyálkás anyagtól szármázik. Egyes rovarok viszont élvezik az "illatot", mert előszeretettel röpködnek a gomba körül és lenyalogatva a nyálkát a gombáról, széthordják a spóráit.
Erdei szömörcsög (Phallus impudicus)
A korallgombák vaskos tövéből bokorszerű, sűrű, többszörösen elágazó ágak nőnek ki. Az ágak fénylő narancssárgák, a gomba megjelenése a korallokon kívül brokkoli vagy karfiolrózsákra hasonlít. Ehető faj.
Sárga korallgomba (Ramaria flava)
A bunkós agancsgomba elhalt fák tuskóin, gyökerein nő. Ujjvastagságú, bunkó formájú, égett fadarabokhoz hasonló alakja van, az angol elnevezése elég vicces: dead man's fingers. Szaprobionta, fakorhasztó gombafaj.
Bunkós agancsgomba (Xylaria polymorpha)
Egy másik sötét fekete színű gomba a sötét trombitagomba. Fura kinézete ellenére ezt a gombát fogyasztják, a gombászok szerint nagyon ízletes, szárítva fűszeres-aromás íze van. Csoportosan nő, könnyű felismerni.
Sötét trombitagomba (Craterellus cornucopioides)
A júdásfülgomba nevét fülkagyló szerű alakjáról kapta, de lehet lebenyes és csavarodott alakú is. Hogy miért júdásfül? Mert idős bodzafákon nő és a monda szerint Júdás bodzafára akasztotta fel magát szégyenében az árulás után. A gomba húsa kocsonyaszerű, porcos állagú. A Távol-Keleten termesztik, nagyon népszerű.
Júdásfülgomba (Auricularia auricula-judae)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése