2010. november 29., hétfő

Téli madáretetés

Egyik napról a másikra beköszönthet a tél, ezért minél gyorsabban fel kell készülnünk madárvendégeink téli etetésére. A múlt héten megbeszéltük a legfontosabb téli madárvédelmi teendőket, etetők és odúk készítését és kihelyezésést a gyerekekkel, majd munkához láttunk. Elkészítettünk pár egyszerű etetőt műanyag flakonból, amelyet magokkal megtöltve lehet kiakasztani a fákra és kiszabtuk az apró zsákocskákat, amelybe napraforgómagok kerülnek majd a madarak számára. Többen vállalták, hogy falécekből odúkat és etetőket fognak készíteni. Ez az első év a sulinkban, hogy konkrét madárvédelmi terveink vannak, a felbuzdulást a Magyar Madártani Egyesület napi madárvédelem programja adta, amely sok érdekes ötletettel szolgál.

Megfogalmazódott sok kérdés is, lássuk a válaszokat a legfontosabbakra a téli madáretetéssel kapcsolatban. (a MME honlapja alapján)

Miért etessünk?
Az itthon maradó madárfajok etetés nélkül nem biztos, hogy képesek átvészelni  egy kemény telet, emberi segítséggel viszont sikerülhet nekik túlélni a fagyos, havas napokat, amikor nehezen találnak maguknak táplálékot. Télen az északi területek és magashegységek madarai is lehúzódnak hozzánk telelni, hiszen nálunk enyhébb a klíma és nem borítja hó hosszú hónapokon át a talajt és fákat. A kis testű énekesmadarak nem halmoznak fel zsírt a testükben, ezért tartalékaik csak arra elegendőek, hogy átvészeljenek egy fagyos éjszakát. Ha nem sikerül eleget táplálkozniuk egy rövid, alig 8 órás nappalon, következő fagyos éjszakán egészen biztosan elpusztulnak.

Kékcinege az etetőn (Orbán Zoltán fotója, forrás: www.mme.hu)

Mikor etessünk?
Csak télen szabad etetni! Ezt nagyon fontos megjegyezni, hiszen sok faj, amely télen az etetőket látogatja, mint például a cinege, harkály, csuszka nyáron rovarokkal táplálkozik. Ha magvakkal kezdik el etetni fiókáikat, azok akár el is pusztulhatnak.
Folyamatosan kell etetni egész télen át, ha már belevágtunk  a felelősségbe. Az etetőket naponta ellenőrizni és a madáreleséget folyamatosan pótolni kell. 

Mivel etessünk?
A madarak legjobban az olajos magvaknak örülnek, mint a napraforgó, de szeretik az apróbb magvakat is, mint például a köles, amelyeket díszmadárboltban könnyen beszerezhetünk. A nagyon kicsi testű madarak (pl. vörösbegy, ökörszem) nem tudják csőrükkel szétroppantani a nagy napraforgómagokat, ezért jó ha apró magvakat is keverünk a napraforgó közé. Adhatunk dióbelet is nekik, igazi ínyencség számukra.
A cinegék számára faggyúgolyókat vagy szalonnabőrt is kiakaszthatunk, lényeg, hogy a szalonna ne legyen füstölt vagy sózott. Ágakra felszúrt almát is adhatunk nekik.
Nem szabad etetni sózott magokkal és kenyérbéllel! Az ázott kenyérmorzsa hamar megsavanyodik és a madarak bélgyulladást kaphatnak.

Cinkegolyó (Orbán Zoltán fotója, forrás: www. mme.hu)


Kékcinege (Orbán Zoltán fotója, forrás: www.mme.hu)
Milyen etetőt készítsünk?
Gyakorlatilag bármilyen anyagból készíthetünk madáretetőt, ez kizárólag a fantáziánkon múlhat. Ha nincs kertünk vagy erkélyünk készíthetünk ablaketetőt is. Lehet műanyag flakonból, lopótökből, kókuszdióhéjból, agyagmécsesből vagy falécekből készített dúctípusú etetőt készíteni.
Ötletek és kivitelezések a Magyar Madártani Egyesület honlapján láthatók.

A bartókos diákok etetőit egy következő bejegyzésben mutatjuk majd be.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése