2010. november 2., kedd

Múltat idéző Bega holtág

A civilizációhoz túl közel, Giroda falutól alig pár kilométerre a Bega mentén haladó töltés felőli oldalon bújik meg szerényen ez a kis tavacska. Talán már 300 éve szakadt le végérvényesen a Begáról, amikor a csatornázási munkálatok során a folyó kanyarulatait levágták. Vízi és vízparti növényzettel gazdagon benőtt, közelében pár százéves mocsári tölgyek utolsó példányaival találkozhatunk.

 Bega holtág, háttérben mocsári tölgyekkel

Két friss kilencedikes diák, Tamás és Andris vállalta októberben, hogy kijöjjön egy vízminősítési vizsgálatra a holtághoz. 4 helyen végeztünk méréseket, az eredmények a holtágban meglepően jól sikerültek. A vizsgálati módszert Tamás, a táblázatokat Andris készítette el, ezekből közlünk egy kivonatot.

 Szűrjük a vizet

A Bega vízminősítési vizsgálatát a Magyar Makrozoobenton Család Pontrendszer módszer szerint végeztük, amely több lépésből áll.
I. Mintavétel: - megpróbáltunk minél több makrogerinctelen állatot összegyűjteni a vízből egy adott helyen. A mintavétel időtartama kb. 20 perc volt. A mintavételt kézihálóval végeztük, minden helyen legkevesebb 15-ör merítettük víz alá hálónkat. Az aljzatot, vízinövényeket kotortuk, hogy minél változatosabb élőhelyről gyűjtsük be az állatokat.
II. Az élőlények azonosítása: - a helyszínen történt. Az állatokat egy világos színű tálban csipesz segítségével szétválogattuk, behatároztuk és feljegyeztük. A makroszkopikus gerinctelen állatokat családok (egyes esetekben nemzetség) szintjéig határoztuk meg. A határozáshoz Kriska György “Vízi gerinctelenek” könyvét használtuk.
III. Értékelés: - minden makrogerinctelen családnak (nemzetségnek) megfeleltettünk egy pontszámot, majd kiszámoltuk az összpontszámot és átlagpontszámot. Ezek alapján állapítottuk meg a vízminőségi indexet, amelyből következtettünk a vízminőségi osztályra.

A Bega holtág jó vízminőségűnek (II. B osztály) bizonyult az összegyűjtött makrogerinctelen állatok alapján, amelyekből párat az alábbiakban bemutatunk.

Csíkpoloska
Vízmérő poloska
Víziászka
Törpe vízipoloska

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése