2011. május 16., hétfő

Teknősök birodalma


Hétvégén az ország déli csücskébe látogattunk el, a Duna partján levő Vaskapu Nemzeti Parkba, ahol sok érdekes növény- és állatfajjal kötöttünk szorosabb ismeretséget. Az egyik legnagyobb meglepetés ezek közül a görög teknős volt, aki kétszer is utunkba tévedt a Kazán-szoros feletti száraz bokorerdőkben.


Valószínűleg kevesen tudják, hogy nálunk csak három teknősfaj őshonos, ezek közül két szárazföldi faj, a görög teknős (Testudo hermanii) és a Dobrudzsában élő görög  mór teknős (Testudo graeca), valamint a mocsári teknős (Emys orbicularis). A görög teknősöknek Európában több alfaja van. A görög teknős nálunk kizárólag a Kazán-szoros környékén előforduló ritka és veszélyeztetett faj. 


A térképen kékkel van bejelölve a balkáni alfaj elterjedése, sajnos a bánsági élőhely nincs pontosan feltüntetve. Forrás: wikipedia

A teknősök különleges, ősi kinézetű élőlények, amelyek a késő Triász közepén, azaz valamikor 216 millió évvel ezelőtt jelentek meg a Földön.

 
A felnőtt görög teknős páncélja 16-22 centiméter hosszú. Páncélja magasan ívelt, ovális, alapszíne sárga, eltérő nagyságú sötét foltokkal. Novembertől márciusig telelnek, ébredés után 1-2 hétig intenzíven táplálkoznak, ezt követi a párzási időszak. 


Párzási időszakban a hímek igen hevesen udvarolnak és rengeteget mozognak, nagy területeket járnak be a nőstény után kutatva. A nőstények általában passzív viselkedést tanúsítanak a hímek felé, gyakran nem vesznek róluk tudomást és próbálnak tovább haladni, ekkor a hím hosszas lökdösődéssel udvarol. 
Természetes élőhelyeiken hullott gyümölcsökkel, dögökkel és állati ürülékkel is táplálkoznak.

 Görög teknős a Dubova feletti száraz tölgyerdőben

A görög teknős kedveli az erdőszegélyek melletti cserjékben gazdag gyepeket, ahol búvóhelyet találhat a forró nyári napokon. Az alacsony, szubmediterrán jellegű cserjéseknek fontos szerepük van a teknősök elterjedésében. Szétnéztünk egy ilyen gyepen, hogy milyen fajok vannak. Keleti gyertyán, galagonya, csertölgy, orgona és cserszömörce alig méteres példányai alkották ezt a mozaikos növényzetet.

 Görög teknős élőhelye - Dobova felett

 A bánsági görög teknős szigorúan védett faj Romániában és egész Európában, szerepel a  Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján. IUCN. Román nyelvű oldal a görög teknősről itt.

Görög teknős (Testudo hermanii) fogságban a Temesvári Állatkertben



3 megjegyzés:

  1. Egy kis pontosítás: a Testudo graeca, nem a mór teknős? amúgy gyönyörűek a képek és nagy élmény lehetett. Gratula

    VálaszTörlés
  2. Kedves Gyurgyalagok, valóban a mór teknős él Dobrudzsában. Javítottuk a szövegben.
    Örvendünk, hogy tetszettek a fotók és hogy megoszthattunk veletek is az élményt.

    Köszi a hozzászólást, és ha már köszönet, röviden csak annyi, hogy nagyra értékeljük a munkátokat és sokat tanultunk a bejegyzéseitekből. Nektek köszönhetjük, hogy mi is beindultunk és példaértékűek vagytok számunkra.
    Tudom, hogy ennek a köszönetnek a ti oldalatokon lenne a helye, de félszegségből került ide...

    VálaszTörlés
  3. Hát mi köszönjük, hogy ilyen szépeket irtatok rólunk. Nagy öröm az is, hogy ihletet, ötletet adtunk a blogíráshoz... ha egymást motiválhatjuk szép fotókkal, írásokkal - ha még csak ebben a virtuális ismertségben is - abból csak jó dolgok sülhetnek ki. Jó természetfigyelést és izgalmas találkozásokat...

    VálaszTörlés