2010. november 15., hétfő

Őszi séta a Vadászerdőben

Talán az egyik legvarázslatosabb évszak az ősz. Hogy miért? Mert az eddig zöld falevelek egyik napról a másikra minél színesebbekké válnak.
Õsszel, amikor egyre kevesebb a napsütés és csökken a hõmérséklet, a fák felkészülnek a télre. A zöld levelek sárgára, vörösre változnak, majd lehullanak. A színváltozást a levelek pigmentjeinek változása idézi elõ.
A levelek zöld pigmentje a klorofill. A klorofill vörös és kék fényt nyel el a növényre esõ napfénybõl. A levelekrõl visszaverõdõ fényben kevesebb a vörös és a kék, így a leveleket zöldnek látjuk.
Ám levelekben olyan pigmentek is elõfordulhatnak, amelyek az antocianinok közé tartoznak. Az antocianinok kék, kékeszöld és zöld fényt nyelnek el. Ezért az antocianinokat tartalmazó levelek vörösnek látszanak.


Egy pénteken suli után a közeli Vadászerdőbe mentünk egyet sétálni. Aki akart egy jót bicajozni az biciklivel jöhetett, de aki gyalog jött az sem unatkozott, mert jókat nevetgéltünk, megkóstoltuk a szájösszehúzó kökényt miközben a varázslatos tájat figyeltük. Sajnos elég hamar sötétedik, ezért csak egy pár órát sétálhattunk, bár szerintem egyeseknek ez is elég volt. Mire a kiértünk az erdőből már sötét volt, de ez így volt jó, mert megtapasztalhattuk, hogy milyen az erdő őszi alkonyatban.




A fotókat és a bejegyzést Ágota készítette.

1 megjegyzés:

  1. nagyon jo volt:P...nehezen fogom elfelejteni foleg a rudival valo biciklizest a sotetben+az erdoben

    VálaszTörlés