2010. november 30., kedd

Buy Nothing Day

azaz Ne Vásárolj Semmit! napot tartottak a világ több mint 50 országában szerte a világon a múlt hétvégén.

Vajon mire akar figyelmeztetni ez a nap? Az üzenet egyszerű: minden egyes vásárlással terheljük környezetünket, hiszen az általunk vásárolt termékek előállítása nyersanyagot és energiát igényel, szállításukkal a levegő szennyeződik, csomagolásukkal pedig szemét keletkezik. Röviden, vásárlási szokásainkkal, sok esetben pazarlásainkkal környezetünket szennyezzük és ezáltal élőlények pusztulását okozzuk.

Jó lenne megállni, átgondolni vásárlásainkat, szükségleteinket, csökkenteni a tempót és tudatosabban vásárolni. Például... Figyeljünk arra, hogy helyben termelt zöldségeket, gyümölcsöket vásároljunk a piacról és keressük a  helyi termékeket a boltokban. Ne vegyünk agyoncsomagolt termékeket, mert ezzel csupán a szemetet szaporítjuk. Vigyünk vászonzacskót magunkkal vásárláskor. Ne vegyünk felesleges holmikat magunknak. Ne dobjunk ki tárgyainkat, ha már nincs szükségünk rájuk, inkább ajándékozzuk el másoknak.

Reklámok tömkelege zúdul ránk naponta tévéből, rádióból, internetről, utcai hirdetőtáblákról fogyasztásra, különböző használati tárgyak  birtoklására csábítva bennünket. Ne dőljünk be a shoppingolás élvezetét hirdető reklámoknak! Ne feledjük, van élet a hipermarketeken és Mall-okon kívül is...

Ha a témáról többet szeretnél megtudni, nézz szét a Tudatos Vásárlók honlapján

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése