2010. november 3., szerda

Let’s do it, Romania!

 A tömegek szemléletváltása és a törvények betartása nélkül az egész önkéntesekkel végzett hulladék-gyűtögetés semmit sem ér, ezt mindannyian tudjuk. Ez volt a kezdeményezés legnagyobb gyengéje. 
Pár nappal a Let’s do it, Romania! akció után ismét ellepte az utak mentét, erdők szélét vagy vizek partját a hulladék. Sajnos szeptember 25-én kirándulók, diákok, zöld szervezetek, multinacionális cégek természetbe járó alkalmazottai gyűjtötték azok szemetét, akiket a rendőrség és a zöld járőrök nem büntetnek meg akkor, amikor a természetet a szemetessel tévesztik össze.
Beszélni kell a környezettudatos életmódról iskolákban, civil szférában, médiában. És nem csak beszélni, hanem tömegeket mozgósítva cselekedni. Az  Észtországból indult akció alapötlete zseniális, de ezt megelőzően agresszíven kellett volna kampányolni hónapokon át és a közösségi szemét- és építkezési törmelékhegyeket elszállíttatni a köztisztasági vállalatokkal. Talán a médiában  elhangzott nagy szavakon, reklámokon, fotózásokon, na meg, az egy nap alatt összeszedett elenyésző mennyiségű hulladék összeszedésén túl,  hatékonyabb lenne büntetni a szemetelőket. 
Köszönet annak az öt bartókos diáknak, akik szeptember 25-én kijöttek Girodára és a Bega töltése mentén körülbelül 20-25 zsák szemetet gyűjtöttek össze egy délelőtt alatt.
Résztvevők: Dávid Izabella, Kása Mária, Varga Melinda (IX. osztály), Lévai Alex és Szőllőssy Roland (VIII. osztály).

A képeket a Deltatel cég alkalmazottai készítették, ők segítettek nekünk  az összeszedett szemét elszállításában is.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése