2014. június 15., vasárnap

Nagy hőscincér

Pár héttel ezelőtt, egy májusi délutánon tévedt udvarunkra ez a szép, fényes fekete színű, hosszú csápokkal rendelkező rovar, a nagy hőscincér (Cerambyx cerdo).  
A nagy hőscincér főleg magányosan álló, napsütötte idős tölgyekben fejlődik, amelyek pusztulásához maga is hozzájárul. Elhalt vagy idős fák elhalt anyagából táplálkozik, ezért szaproxilofág faj. Állományai napjainkra lecsökkentek.


Az alföldön a nagy hőscincér állományait ott találjuk meg, ahol nagyon öreg, magányos vagy kisebb csoportokban álló kocsányos tölgyek élnek. Az élő tölgyfákat támadja meg, de csak azokat, amelyek törzsét legalább részben erősen süti a nap. Zárt erdőkben ezért csak a lombkorona vastag ágaiban, vagy a széleken álló fákban telepszik meg.


Lárvái négy évig fejlődnek, kétujjnyi széles kanyargós járatokat rágnak eleinte a kéreg alatt, majd a fatest mélyebb részében, ezzel hozzájárulnak a fa pusztulásához. Amikor a tölgyfa elpusztult részéről leválik a kéreg, e járatok tömege láthatóvá válik; az ilyen fákban azonban a továbbiakban már nem fejlődik hőscincér. A nagyméretű lárvák 3-4 év után bábozódnak be. A bogár már ősszel megjelenik, de csak a következő év májusában bújik elő a fából.

  Nagy hőscincér (Cerambyx cerdo)

A nagy hőscincér igazi „esernyőfaj”: az általa megtámadott fa számos más bogárfajnak is élőhelyet biztosít.  Magyarországon védett, Natura 2000-es jelölőfaj.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése