2014. június 28., szombat

Csodarét növényritkaságai: mocsári kardvirág

Az Ásotthalmi Lápréten bóklásztunk pár órát az elmúlt délutánon, készülve iskolánk természettudományos táborára, amelyet az idén egy országos jelentőségű védett terület mellett, Mórahalom és a szerb határ  közelében levő erdei iskolában szervezünk meg.
 
Az Ásotthalmi Láprét vagy ahogyan első kutatói nevezték, a "Csodarét" Szegedtől 25-30 km-re található és a Duna-Tisza közének legértékesebb védett területe. A Csodarét nevet sokszínűsége és egyedülállósága miatt kapta, hiszen sztyepprétjei és kiszáradó láprétjei a múlt élő lenyomatai: még őrzik a valamikori érintetlen természet értékeit.
   A védett terület egyik legnagyobb botanikai értéke az egyhajúvirág (Bulbocodium vernum), amely kora tavasszal, márciusban virágzik. Az egyhajúvirág magyarországi állományának 85%-a a Csodaréten található, mintegy 30-80.000 tő közötti a virágzó példányok száma. Nálunk a Kolozsvári Szénafüveken fordul elő ez a ritka növény.
   A Csodarét másik fokozottan védett növénye a  mocsári kardvirág (Gladiolus palustris), amelynek világviszonylatban egyedülálló, több tízezres állománya él ezen a lápréten.  


 Nevével ellentétben, a mocsári kardvirág nem mocsarakban, hanem sztyeppréteken és lápréteken fordul elő. Latin nevének jelentése kardocska, ami a levél formájára utal. Hagymagumós növény, levelei keskenyek, szálasak. Virágai bíborpirosak, a szár csúcsán 2-10-esével laza, egy oldalra néző füzért alkotnak.

Mocsári kardvirág (Gladiolus palustris)

 A régi görögök és rómaiak a kardvirág gumóját amulettként használták a gonosz lelkek ellen, porrá törve pedig sebhegesztő gyógyszerként alkalmazták.
Nálunk 2 karvirág faj él: a mocsári és a réti kardvirág, amelyről egy előző bejegyzésben számoltunk be.

A Csodarétről a kutatók eddig  251 növényfajt írtak le, ebből 19 védett és 3 fokozottan védett faj. Áprilisban virágzik a szibériai és a fátyolos nőszirom, az epergyöngyike, majd május közeledtével az orchidea-fajok: vitézkosbor, pókbangó, mocsári kosbor, mocsári nőszőfű, agárkosbor vagy bibircsvirág. Nyár derekától a terület mélyebb pontjain, a kékperjés láprétekre jellemző fajok: buglyos szekfű, kornistárnics, őszi vérfű virítanak.
Sajnos az idén lekéstük az orchideákat, de az utolsó virágzó mocsári kardvirág példányokat sikerült lencsevégre kapni..

Irodalom:

Aradi, E., Krnács, Gy. (2011), "Csodarétek virágai",  Mórahalom, Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola
Szűcs Anikó, Csodarét tanösvény (magyar, angol, szerb nyelven) (PDF). tanosveny.info. Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése