2014. június 29., vasárnap

Három gyíkfaj egy helyen

A ruszkatővölgyi (Poieni Strâmbu) tábor közelében fényképeztem mind a hármat. Ez a hely a Ruszka havas északi oldalán található egy völgyben,  384 m tengerszint feletti magasságban,  a mellette folyó patak alkotja a Bega fő ágát, klímáját tekintve nedves és hűvös. Körülötte lombhullató erdő és kaszálók vannak.

Fürge gyík (Lacerta agilis):
Ez egy fiatal hím egyed lehetett, még csak kb. 15 cm hosszú volt (farkával együtt) és tömzsinek éppen nem mondható, ellenben már szép mintás az oldala.Fali gyík (Podarcis muralis):
Ezt nagyon nehezen ismertem fel, mert rengeteg féle árnyalata és mintája lehet, végül a farka csíkossága alapján sikerült eldöntenem. Az is bezavart, hogy egy nedves fa  hídon találkoztam vele.
Ez egy hím példánynak tűnik, a hasa vöröses, és van az oldalán néhány világoskék folt.Az alábbi gyík Pontikus réti gyík (Darevskia pontica) lehet. Formára, mintára talán arra hasonlít leginkább. Habár többnyire fára mászva láttam, nem a földön vagy a réten.
(A bejegyzésnek ez a része utólag szerkesztve van, mert előzőleg ezt a gyíkot elevenszülő gyíknak (Zootoca vivipara) határoztam, de szinte biztos, hogy nem az. )
Ezek az oldalak segítettek az azonosításban:
http://mirceanita.eu5.org/pod_mura.htm
http://www.sauria.org.uk/cap_breed/animals/muralis.htm
http://www.khvsz.mme.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=76&Itemid=90&lang=hu
 http://tiborsos.webs.com/reptiles-of-romania
http://mirceanita.eu5.org/dar_pont.htm
https://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%98op%C3%A2rl%C4%83_de_p%C4%83dure

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése