2014. július 6., vasárnap

A Déli Retyezát orchideái

Az orchideák vagy kosborfélék a növényvilág legfajgazdagabb növénycsaládja, több mint 25.000 fajjal (még napjainkban is évente kerülnek elő új fajok, akár Európából is). Változatosságuk és különleges megjelenésük kutatókat, amatőröket, kertészeket és természetfotósokat egyaránt inspirál. Nagyon találó az intelem, mely szerint: "Vigyázat, a kosborfélék súlyos függőséget okozhatnak!"
Charles Darwin 1861-ben így írt erről a vonzalomról: "Az orchideák jobban érdekeltek, mint szinte bármi más az életemben."
A kosborfélék minden kontinensen megtalálhatók - az Antarktisz kivételével, de a legtöbb fajuk a trópusokon él. A nálunk előforduló orchideák mind talajlakók és bár kisebb méretűek, szín- és formagazdagságban nem maradnak le trópusi rokonaik mellett. Gyökereik gombafonalakkal élnek szimbiózisban. Az orchideák virágának különleges felépítése sokoldalú fejlődés eredménye, és a megporzást szolgálja. A nálunk élő kosborokat rovarok porozzák meg. Érdekességük, hogy a virágok szerkezete alkalmazkodott a rovarok testfelépítéséhez, sőt gyakran azokkal kölcsönhatásban fejlődött (koevolúció). Magjaik nagyon aprók, porszerűek, ezért a csírázáshoz minden orchideafaj számára lényeges a gombapartnerrel való szoros kapcsolat (mikorrhiza).
A kosborfélék egész Európában védett növények, környezetük indikátorai, mert nem tűrik a zavarást.

A Déli Retyezát mészköves tájai sokféle kosborfajnak biztosítanak élőhelyet, közönséges fajokkal, de igazi ritkaságokkal is találkozhatunk túráink során. A múlt hétvégi Jorgovánkő-túrán ezeket a fajokat fotóztuk le:

Erdőszéleken, tisztásokon gyakori faj az erdei ujjaskosbor, amelynek levelei sötét foltosak. A virágzat kezdetben kúp alakú
Foltos  ujjaskosbor (Dactylorhiza maculata  saccifera)

Erdei tisztásokon, de az alpesi övezetben is a gyakran kerül a szemünk elé a Jorgovánkőn, a kétlevelű sarkvirág. A zöldes sarkvirágtól a portokok párhuzamossága különbözteti meg.


Kétlevelű sarkvirág (Platanthera bifolia)

Kétlevelű sakvirág a törpefenyő övezetében


Szúnyoglábú bibircsvirág (Gymnadenia conopsea)


Mészköves táj a Jorgovánon

Az erdőben kerülhet elénk a jóval ritkább kardlevelű madársisak nevű kosbor, amely hosszú, kard alakú leveleiről kapta a nevét.
Kardlevelű madársisak (Cephalantehera longifolia)

Az erdőből kiérve, az alpesi övezet gyepében virágzik a Jorgovánon egy érdekes orchideafaj, amely a havasikosborral mutat kasonlóságot. Virágzata feketésvörös színű, kúpos alakú. Nincs illata.

Havasikosbor (Gymnadenia rhelicanii)

... és élőhelye

Más kosborfajok, amelyeket a túra során feljegyeztünk: madárfészek békakonty (Neottia nidus-avis), erdei korallgyökér (Corallorhiza trifida) és a Pseudorchis albida faj.

Pseudorchis albida


Felhasznált irodalom: Molnár V. Attila, et. al (2011), Magyarország orchideáinak atlasza, Kossuth Kiadó, Bp.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése