2014. május 7., szerda

Nárcisz a gyepben

A csillagos nárcisz (Narcissus stellaris) kiszáradó láprétek és hegyi kaszálórétek védett faja. Jégkori maradványnövény, amely a jégkorszak után hűvösebb klímájú helyeken lelt menedékre. Egész Európában veszélyeztetett, védett növényként tartják számon. Nálunk még elég sokfelé előfordul, élőhelyeit  több megyében  természetvédelmi területté nyilvánították



Temes megyében egyetlen lápréten fordul elő, amely a Ruszka havasok lábánál terül el, Facsád (Faget) város közelében, alig 120 méteres magasságban. A 20 hektárnál is nagyobb kiterjedésű kiszáradó láprét botanikai rezervátum. Sajnos a csillagos nárcisz és más védett növények állománya évről-évre csökken az élőhely átalakulása következtében. 


 Kiszáradó láprét nyírfákkal és a gyepben csillagos nárcisszal

A csillagos nárcisz hasonlít a kertekben termesztett illatos fehér nárciszra (Narcissus poeticus), azonban a védett faj levelei rövidebbek és kevésbé szélesek, virágának lepellevelei keskeny-elliptikusak, nem fedik át egymást mint a fehér nárcisznál. Április-májusban virágzik, valamivel később mint a fehér nárcisz.


Csillagos nárcisz (Narcissus stellaris)

Fotók: Facsád melletti láprét - Temes megye, 2014. április 27.


Irodalom: http://think.transindex.ro/?p=597


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése