2014. május 12., hétfő

Cserjék és füvek rejtekében: a zöld gyík

A zöld gyík (Lacerta viridis) Európában elterjedt hüllő. Nevét világoszöld pikkelyeiről kapta. A hím torkán és szája körül kobaltkék színezet van nászidőszakban. A legnagyobb gyíkfajunk, akár a 40 cm-t is elérheti.  


A zöld gyík sáskákkal, rovarokkal, pókokkal táplálkozik. Nappal köveken sütkérezik. Sötétedés után föld alatti üregekben, faodúkban, bokrok között vagy tücsöklyukban húzódik meg.
 Nászruhás hím

Októberben elbújik és téli álmot alszik. A párzási időszak május elején kezdődik, ilyenkor a hímek harcot vívnak a nőstényekért. A nőstény júniusban rakja le a tojásokat. A 6-14 kisgyík 80 nap után kel ki tojásából. A gyíkok azonnal elkezdenek vadászni. 


Számos természetes ellensége van, ilyen példálul a rézsikló, a gólya, különböző menyétfélék és gérbicsek. Ha a gyíkok fogságba esnek, egy izom megfeszítésével eltörik a farokcsigolyájukat és ledobják farkuk egy részét, és amíg a támadójuk a farkával van elfoglalva, addig a gyík el tud menekülni. 
 
 Zöld gyík cserjék rejtekében

A zöld gyík nem veszélyeztetett, de élőhelyének pusztulása veszélybe sodorja ezt a fajt is. Magyarországon védett állat.

A bejegyzés megírásában Gergely Róbert, VI. osztályos diák működött közre, a fotók a Cerna-Domogled Nemzeti Parkban készültek.

 Domogled-Cserna Nemzeti Park, 2014. május

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése