2014. április 30., szerda

Szibériai nőszirom, az "Év vadvirága" 2014-ben


A szibériai nőszirom (Iris sibirica) üde láp- és mocsárréteken, hegyi kaszálókon fordul elő. Igényli a nedvességet és a napsütést. Állományai napjainkra lecsökkentek, ezért védetté nyilvánították egész Európában.


A szibériai nőszirom egyik Temes megyei ismert élőhelye a Facsád melletti nárciszrezervátum. 2011-ben kerestük fel először ezt a láprétet, akkor a szibériai nőszirom egy nagyon szép állományával találkoztunk itt. Korábbi blogbejegyzésünket a láprét májusi növényvilágáról itt lehet elolvasni.

Szibériai nőszirom, 2014. április 27.

Az idén, április utolsó vasárnapján ismét felkerestük a Facsád melletti 20 hektáros botanikai rezervátumot, amelyet a csillagos nárcisz előfordulása miatt jelöltek védelemre. 
Legnagyobb megdöbbenésünkre alig pár virágzó, gyengén fejlett és bogár rágta virágzó tővel  találkoztunk. A láprét gyepében helyenként még látszottak az égett fűszálak, a nyírfák és más bokrok törzsén pedig nyilvánvalóak voltak az égetés nyomai... 


Facsádi láprét 2011. májusában

Magyarországon a szibériai nőszirmot a 2014-es "Év vadvirágává" választották, éppen azért, hogy rátereljék a figyelmet a faj veszélyeztetettségére. Szépsége miatt gyakran gyűjtik a virágszedők vagy kiássák  élőhelyéről és kertekbe ültetik. Leginkább termőhelyeinek megszűnése, elgyomosodása, kiszáradása és cserjésedése miatt van kipusztulófélben.


 Szibériai nőszirom, Facsád-i láprét, 2014. április 27.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése