2014. augusztus 6., szerda

Környezetbarát-e a környezetbarát bevásárlótáska?




„Vigyél magaddal bevásárláskor, és használj újra! Óvjuk a Földet, használjunk kevesebb eldobható táskát!” - szól a szatyron a felhívás. Ezzel a reklámfogással próbálnak minket rávenni a szupermarketek (és nem csak), hogy ne könnyen szakadó műanyag reklámzacskót vegyünk, hanem tartós rafia szatyrot. És ha nincs nálunk bevásárláskor vászonzacskó, vagy olyan nagy terméket veszünk, ami abba nem fér bele, bedőlünk nekik. Nyugodt lelkiismerettel visszük haza a vásárfiát, sőt talán kicsit büszkén is, hogy így még a környezetet is megkíméltük. 
Csakhogy... közelebbről megnézve ezt a szatyrot kiderül, hogy polipropilénből készült (ott van rajta a PP jelzés), és... a Föld túlsó feléről hozták. Ez nem túlzás. Otthon nekem négy ilyen szatyrom van, ebből az egyiket Kínában készítették, a másikat Vietnámban, a maradék kettőn nem írja. Hogy ezzel mi a gond? Hát, kezdjük az anyagával, a polipropilénnel. Ez egy műanyag, és tudva levő, hogy polipropilénből csöveket is készítenek, mivel nagyon jó tulajdonságai vannak: vegyszerekkel szemben ellenálló és nem bomlik le.  A másik probléma, hogy nagyon messziről szállítják ide, több, mint valószínű, hogy hajóval, aztán meg teherautóval, és persze mindkettő üzemanyaggal működik. Tehát nem kevés szén-dioxid lett a légkörbe bocsájtva, míg ideért. A gyártási folyamat esetleges környezetszennyező voltáról már nem is beszélek, nem hiába készülnek ott a szatyrok, ahol, és ez nem csak a munkaerő olcsósága miatt van. 
Tehát a címben feltett kérdésre a válasz az, hogy nem. Ennek a szatyornak az esetében legalábbis. Az általa történő környezetszennyezés mértékéről lehet vitatkozni, de a tényt ez nem változtatja meg.


A bal oldali szatyor alján a felirat.

A jobb oldali szatyor alján a felirat


Szerencsére már léteznek olyan eljárások, amivel ezeket a nem lebomló műanyagokat lebomlókká alakítják, csak kérdés, hogy az ilyen műanyagoknak hány százalékát dolgozzák így fel, és mennyi marad csak úgy, a világ végeztéig a környezetben.
Ehhez persze az első lépés a szelektív hulladékgyűjtés lenne. És sajnos az a tapasztalatom, hogy honfitársaim (szomszédaim) nagy része az újrafelhasználható hulladékgyűjtésre szánt kukába vegyes szemetet dob. Figyelmeztetésre pedig még nekik áll feljebb. Ebből is látszik, hogy a civilizációban nagyon le vagyunk maradva, és a tömegtájékoztatás is kívánnivalót hagy ezen a téren.

De ha már szóba jött a szelektív hulladékgyűjtés, érdemes elolvasni (angolul), hogy csinálják ezt például Dél-Koreában:

Japán az már a civilizáció csúcsa, ahhoz nem viszonyíthatjuk magunkat.

Valamint néhány érdekes olvasnivaló a műanyagokról (magyarul):

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése