2014. augusztus 29., péntek

A Vadászerdő orchideái

Az idei flórakutatásnak köszönhetően a Vadászerdőben két orchideafajt sikerült azonosítani, egy sarkvirág fajt és egy nőszőfüvet, amely azért számít lényeges adatnak, mert egy erdészeti beavatkozásokkal tönkretett, leromlott állapotú tölgy-kőris-szil ligeterdőből kerültek elő.

Az ibolyás nőszőfű gyakran csoportosan megjelenő hajtásai ibolyáslila színűek. Kifejezetten árnyéktűrő, nedvességigényes faj. Ligeterdők, bükkösök, gyertyános-tölgyesek növénye. Valószínűleg nagyon erős kapcsolata van a talajban élő gombákkal, erre utal, hogy levelei elég keskenyek, jelentéktelenek és sötét erdőkben is elég gyakran fordulnak elő példányai. 



Ibolyás nőszőfű (Epipactis purpurata), Vadászerdő, 2014 július

A környező országokban is előfordul, Magyarországon főként dombvidékről és alacsony hegyvidékről került elő, az alföldi övezetben ritkább. Az ibolyás nőszőfüvet Szerbiából csak pár évvel ezelőtt közölték először (Djordevic et al., 2010).

A Vadászerdő másik orchideafaja, a zöldes sarkvirág június közepén virágzott, idősebb tölgyesek alkotta erdőrészben. Egy-két tőlevele van, laza fürtvirágzatában 10-30 illatos, zöldesfehér színű virág található. Hasonlít a kétlevelű sarkvirághoz, amelytől abban különbözik, hogy a portok két rekesze egymással szöget zár be.  

Zöldes sarkvirág (Platanthera chlorantha), Vadászerdő, 2014 június

Valószínű, hogy más orchideafajok is előkerülhetnek, ezért jövőre ismét folytatjuk az orchideafajok felkutatását a Temesvár melletti erdőben.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése