2014. április 28., hétfő

Foltos szalamandra

A foltos szalamandrával (Salamandra salamandra) nyirkos, hűvös dombvidéki erdők avarjában találkozhatunk, tiszta vizű patakok közelében. Általában a kora esti órákban aktív, de nedves, esős időben nappal is az utunkba kerülhet. Napközben általában az avarban, kövek vagy farönkök alatt húzódik meg.


A farkos kétéltűek csoportjába tartozik, bőre szurokfekete színű, aranysárga foltokkal. Feje széles, végtagjai vaskosak. Különböző rovarokkal, férgekkel, meztelen csigákkal, ászkákkal táplálkozik. 


Szurokfekete testén virító sárga vagy narancssárga foltok nagysága és gyakorisága egyedenként változó, nincs két egyforma szalamandra. Feltűnő mintázata a mérgező bőrváladékra (szalamandrin) figyelmeztet.


Kora tavasszal (március-április) bújik elő korhadt fatörzsek alatti vagy a talaj üregeiben levő telelőhelyéről, ahol gyakran több fajtársával közösen vészeli át a hideg időszakot. A foltos szalamandra elevenszülő. A lárvák anyjuk testében fejlődnek és a következő év tavaszán jönnek a világra.


A lárvákat az anya kora tavasszal a sekély vízbe bocsájtja ki, ahol 2-3 hónap alatt fejlődnek ki teljesen. A lárvák vízi ászkarákokkal, kisebb férgekkel táplálkoznak. Őszre alakulnak át szárazföldi életet élő példányokká.



A foltos szalamandra védett kétéltű. Ha találkoznál vele kirándulásaid alkalmával a Kárás, Néra vagy Cerna patakok szurdokvölgyében, figyeld meg, fényképezd le és hagyd, hogy élje tovább békés életét!

A bejegyzés megírásában Győrfi Noémi, VI. A osztályos diák működött közre. A fényképek a Cerna-Domogled Nemzeti Parkban készültek.

Forrásanyag:
http://www.vadonleso.hu/fajok/keteltuek/foltos_szalamandra/
http://hu.wikipedia.org/wiki/Foltos_szalamandra


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése