2014. március 2., vasárnap

Tavaszi növények a saroltavári erdőkben

A tavasz első napján Temesvártól kb. 40 kilométerre, Saroltavár - Buzád - Honos völgye - Németremete útvonalon tettünk meg egy hosszabb gyalogtúrát. Túránk Saroltavárról (Charlottenburg) indult, amely az egyetlen szabályos kör alaprajzú település a Bánátban. A különleges formájú falut német telepesek alapították a 18. század második felében. Buzád faluból kapaszkodtunk fel a dombhátra, amelyet ritkás tölgyerdő borít. Meglepetésünkre tavaszi növényeknek nyoma sem volt, ami az erdőirtások nyomán keletkezett pusztítással magyarázható. Leereszkedtünk a Hámos, majd a Honos völgyébe. A völgyben találkoztunk először a medvehagymák sötétlő, fokhagymaszagú, bomladozó leveleivel, majd a csillagvirágok kéklő üdeségével.


Kétlevelű csillagvirág (Scilla bifolia)

A csillagvirágok a tavasz legelső növényei tájainkon, a Temesvár melletti Vadászerdőben az idén már február közepén bontogatták szirmaikat. A kétlevelő csillagvirág valójában nem egyetlen faj, újabban több önálló fajra különítették el.

A Honos patak völgyében, közel az erdészházhoz, a kárpáti sáfrány kisebb állományába botlottunk az erdőszélen. A délutáni fényben róluk is újabb fotók készültek. 


 Kárpáti sáfrány (Crocus heuffelianus)

Helyenként a tüdőfű bíborpiros és kékeslila virágai kölcsönöztek színt az erdő talajának. Érdekes a virágok különböző színezete: a fiatal virágok pirosak, az idősebbek kékeslilák. A színváltás a sziromlevelekben található festékanyagnak, az antociánnak köszönhető, amely a sejtnedv savasról lúgosra változását jelzi. A növény ezzel jelzi a megporzást végző rovaroknak, hogy melyik virágban találnak több nektárt. 

Pettegetett tüdőfű (Pulmonaria officinalis)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése