2014. március 12., szerda

Kora tavasz a Kolozsvári Szénafüveken

A fajgazdagságáról híres Kolozsvári Szénafüvek különleges világába volt alkalmunk ellátogatni ezen a hétvégén. A természetvédelmi terület a kincses város szélétől alig pár kilométerre terül el. Ahogy elhagyjuk az utolsó házakat, a déli lejtőkön már feltűnnek a Szénafüvek jellegzetes alakzatai, a "koporsók".

A Szénafüvek  "koporsói"

A táj rendkívül mozaikos: száraz és félszáraz gyepek, cserjések, kisebb-nagyobb tavacskák, nádasok váltják egymást. A mozaikszerű élőhelyeknek köszönhetően sok ritka, veszélyeztetett növény- és állatfaj találja meg itt életfeltételeit. A Szénafüveket elsősorban a szárazságtűrő, ritka növényfajoknak köszönhetően nyilvánították védett területté és itt alakították ki Kolozsvár első tanösvényét is. A terület a Natura 2000 hálózat része.

 Héricses gyep

Tavacska nádassal

Az idei enyhe télnek köszönhetően ottjártunkkor már virágoztak a kora tavasz legszebb vadvirágai, a héricsek és kökörcsinek.


Tavaszi hérics (Adonis vernalis)


Hegyi kökörcsin (Pulsatilla montana

Csuklyás ibolya (Viola ambigua)

Törpe sás (Carex humilis)

A tanösvényt hirdető információs tábla

Sajnos nem volt időnk megkeresni a xeroterm reliktumfajként számontartott egyhajúvirágot (Bulbocodium vernum),  amelynek legnagyobb állománya Romániában a Szénafüveken található.

Kapcsolódó cikkek:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése