2014. február 4., kedd

Téli Szárkő túra

Izgalmas három napot töltöttünk február első hétvégéjén a Bánsági Kárpát Egyesület szervezésében a Szárkőn. A csapattal tartott iskolánk két diákja is, akik a szél és hó próbáját kiállva edződtek a hegyen. Aránylag meleg és szép időnk volt, viszont heves széllökések próbáltak ledönteni bennünket a lábunkról csúcsmászás közben. 

 Harc az elemekkel

 A Szárkő gerincén

Igazi magashegyi élményekben volt részünk 2000 méter felett, ahol az elemekkel és önmagunkkal is harcot vívtunk minden egyes lépéssel. Az embertpróbáló körülmények közepette szinte a teljes csapat feljutott a Szárkő 2190 méteres csúcsára, ami nem kis eredmény!

 A Szárkő vonulata lentről

 Bükkmakk kupacs

Erdőhatár

A Retyezát - Godján - Szárkő a Déli Kárpátok legnyugatibb vonulata, amelyet  Szörényi havasok néven is szokás említeni. Kétezer méter feletti csúcsok, sajátos geológiai formagazdagság jellemzi a régiót. A hármasból a Retyezát a legmagasabb és egyben legismertebb a turisták körében. A Godján hegységről már jóval kevesebben hallottak, pedig járatlansága, kétezer méter feletti csúcsai izgalmas gerinctúrát ígérnek azoknak, akik bevállalják a hátizsákos, többnapos túrát. A vonulat legnyugatibb hegye a Szárkő, amely legmagasabb csúcsai csak valamennyivel maradnak 2200 méter alatt. 

 A Szárkő karámjának gerince




Szél formálta alakzatok

A Godján és Szárkő a katlanjaiban lényegesen kevesebb gleccsertó található, mint a Retyezátban, de növény- és állatviláguk hasonlóan sok védett fajt rejt. Ezek megóvására a Szárkő hegység szinte egészét Natura 2000-es területté nyilvánították. 
Két meteorológiai állomás is található a hegyen, az egyik a Kuntu állomás 1456 méteren, a másik pedig a Szárkő csúcs alatt pár méterrel, szinte teljes elszigeteltségben helyezkedik el.

Kilátás a délutáni ködökre a Kuntu állomásnál


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése