2014. február 8., szombat

A Vadászerdő zuzmóvilága

A téli nedvesség és magas páratartalom kedvez a zuzmók fejlődésének: a zuzmó teleptestét alkotó gombafonal hálózat szivacsként szívja magába a vizet és a levegőben levő párát. A zuzmókat a szimbiózis tökéletes példájaként szokás említeni: a telepben levő gombafonalak veszik fel a vizet és ásványi anyagokat, a moszatsejtek végzik a fotoszintézist, az így előállított szerves anyagokat pedig kölcsönösen felhasználják.

Tölgyfazuzmó és sárga falizuzmó



 Tölgyfazuzmó a Vadászerdőben

A zuzmók egyaránt megélnek szélsőségesen meleg, száraz vagy zord, hideg termőhelyeken, de a levegőszennyezésre érzékenyen reagálnak. A  gombafonalak által felvett vízpárával együtt sok szennyező anyag is akadálytalanul bejut a zuzmó belsejébe. A bennük felhalmozódó káros anyagokat a zuzmók képtelenek eltávolítani, ezért a légszennyezésre érzékeny fajok telepe akár pár hónap alatt elpusztulhat. A zuzmók eltűnése figyemeztethet bennünket a levegő minőségének romlására.  Ezért a légszennyezés legelterjedtebb indikátor szervezetei a zuzmók. 

 Egy leveles teleptestű zuzmó (Parmelia sulcata) - a temesvári fatörzseken is előfordul

Poros, száraz levegőjű, alföldi városokból általában hiányoznak a bokros teleptestű, szennyeződésre érzékeny zuzmók. Az ilyen városokban, mint Temesvár is, pár ellenálló leveles zuzmófaj képes megmaradni, mint a sárga falizuzmó és kéregtelepű zuzmók, amelyek jó tűrik a szennyezést.

Kicsit távolabb a várostól, a Vadászerdőben már megjelennek a bokros telepű zuzmófajok, ezek között pedig a legelterjedtebb a  tölgyfazuzmó (Evernia prunastri) vagy népies nevén a fakosz. A tölgyfazuzmó bokros telepe fehéreszöld, kb. 10 cm hosszú, elágazó salangokból áll, amelyek végén fehéres, daraszerű szemcsék (szorédium) találhatók. Ivartalanul, a szorédiumok segítségével szaporodik, amelyek leválnak a telepről.
 

A tölgyfazuzmó bokros telepei

A zuzmók ivarosan, spórákkal is szaporodnak. A spórák tányér vagy tölcsér alakú tartókban vagy az ágak végén fejlődnek. Ezek a termőtestek.

Csillagzuzmó termőtestekkel

A csillagzuzmó (Physcia stellaris) telepe szürkés színű , amely szorosan a fák kérgére tapad. Ellenálló a légszennyezésre, ezért a városokban is gyakori zuzmófaj. Gyakran találkozhatunk termőtestet fejlesztő példányaival is. A termőtest barnásfekete vagy feketés színű tányérka.

Tölgyfazuzmó termőtestekkel

Sárga falizuzmó narancssárga termőtestjei

A sárga falizuzmó (Xanthoria parietina) az egyik leggyakoribb zuzmófajunk. Városok, erdők fáinak kérgén, kerítéseken, kőfalakon, öreg sírköveken is megtelepszik. Telepén sok-sok narancsszínű termőtestet fejleszt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése