2011. augusztus 24., szerda

Madarak a csúcson


A Piz Boè csúcson (3152 m), a Dolomitokban két madárfajt sikerült lencsevégre kapni. Mindkettő a havasi övezetben érzi otthon magát, a völgyekbe csupán télen ereszkednek le. A zord környezetben nem vetik meg az ember által elszórt hulladékokat sem, oportunizmusukra jellemzően szívesen tartózkodnak menedékházak és felvonók közelében. A Piz Boè csúcson nyáron elég sok turista fordul meg naponta, ezért aztán madaraink, elég szemtelen módon kunyerálják ki a napi betevőt.

A havasi csóka (Pyrrhocorax graculus) valamivel kisebb méretű madár a varjúnál, tollazata fekete, lábai narancspiros színűek. Mesterien repül, lenyűgöző légi mutatványokkal kápráztatja el az embert, ügyesen használva ki a légáramlatokat. Gyakran telepesen költ a széltől és hidegtől védett sziklahasadékokban.


 Havasi csóka

A havasi pinty (Montifringilla nivalis) a hegyvidék jellegzetes madara, a tél kivételével a csupasz sziklatömbök között tölti életét, síkvidéken nem is fordul elő. Könnyű felismerni fehér szárnytollairól. Magokkal és rovarokkal táplálkozik, fészkét sziklahasadékokban építi.

 Havasi pinty




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése