2011. augusztus 18., csütörtök

Alpesi növények a Dolomitokból

Az Észak-Olaszországban elterülő Dolomitok az Alpok egyedülálló hegycsoportja, amely 2009 óta az UNESCO Világörökségéhez tartozik. Három évvel ezelőtt jártunk itt először sziklát mászni biztosított  utakon, azóta abszolut kedvenc, amelyet kötelezően beiktatunk a nyaralásba.
Az idén július végén jutottunk el ismét a Dolomitokba, ezúttal újabb hegycsoportok, a Sella, a Pale di San Martino, a Tofane és a Sorapis csoportokban túráztunk.
 
A hegység érdekességéhez tartozik, hogy „a mai Dolomitok helyén egykoron tenger volt, a hajdani sekély tengerben található korallzátonyok voltak a mai hegyek ősei. Az Alpok többi részével együtt körülbelül 65 millió éve (a triászban) kerültek a szárazföldre. A kiemelkedett Dolomitok vidéke eredetileg hatalmas fennsík lehetett, erre vall a csúcsainak megközelítően azonos, 3000 m körüli magassága is, amelybe a jégkorszakok során keletkezett gleccserek, majd a folyók mély völgyeket hasítottak. A hőmérséklet, a jég és a szél környezetformáló tevékenységének eredményeként alakult ki a hegység mai formája." (Forrás: Wikipedia)


 Dolomitok, Sella hg-csoport - Piz Boe csúcs környéke (3000 m körül),
valóban olyan mintha egy ősi óceán mélyén sétálna az ember

 "A különleges szirtalakulatok, fűrészfogak, gigászi pillérek, groteszk alakokat formáló sziklák, mély szakadékok változatos képe mellett a Dolomitok egyik fő varázsa a színek játéka...Az erodálódott mészkőszikláknak a lábait általában hatalmas törmelékkúpok borítják. 
 
 Sella hg., háttérben Piz Boe csúcs

Elég kopár táj ez, helyenként építőtelepre emlékeztető sziklatörmelékkel, függőleges sziklatornyokkal. Kevés növény képes alkalmazkodni ezekhez a körülményekhez, éppen ezért a Sella csoport egyik legsivatagosabb hely volt az utunk során.
Másutt viszont növényzetben gazdag alpesi legelők látványa kápráztatott el bennünket, ezekből mutatunk be most pár növényt, amely lencsevégre került.

 Fajokban gazdag alpesi rét a Dolomitokban

Turbánliliom (Lilium martagon)

Harangláb (Aquilegia einseleana)

Alpesi mák (Papaver alpina ssp. kerneri)

Fekete havasikosbor (Nigritella nigra)

Havasi gyopár (Leontopodium alpinum)


Rhododendron hirsutum és magcsákó (Dryas octopetala) élőhely

 Pettyes tárnics (Gentiana punctata)

Dianthus monspessulanum

Tavaszi tárnics (Gentiana verna)

.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése