2011. január 31., hétfő

Ritka látvány lakótelepen: karvaly vadászat közben

Január utolsó napja madáréknál nagyon eseménydús volt.
Délelőtt két fakopáncs kergetőzött az ablakom előtti tömbházközben, sorra vették a fákat, és mindig mindketten ugyanarra a fára szálltak. Délutánra a fenyőpintyek úgy felbátorodtak, hogy az ablakban levő etetőre szálltak és egyszerre négyen is ettek, még össze is kaptak néha - eddig mindig csak a földön keresgélték az elszórt magokat.
Éppen felhívtam Kingát, hogy ezt elújságoljam, mikor egy nagyobb madár szállt el az ablak előtt és az akácfára ült. Egy karvaly volt (Accipiter nisus). Ledobtam a telefont, felkaptam a fényképezőgépet és fotóztam. Egyáltalán nem félt, inkább kíváncsian nézett rám. Aztán leszállt az élősövény alá, szemügyre vette az ágak közé bújt verebeket, átgyalogolt a sövény túloldalára, felröppent kb. fél méter magasra, karmaival megfogott egy verebet és leszállt vele a földre, velem szemben, úgy 3 méter távolságra. Kinyitottam az ablakot és kihajolva fotóztam. Zavarhatta a fényképezőgép kattogása, egy ideig farkasszemet néztünk (a lencséken keresztül), majd a verébbel a karmai közt elszállt.





2 megjegyzés:

  1. Gyönyörű madár! Nagyon szépen látszik a barna arc és a tipikus barna harántcsíkozású karvalymintázat az alsótestén. Egy fantasztikus, drámai pillanatot sikerült elkapnod. Nagyon profi pillanatképek, gratula hozzájuk!

    VálaszTörlés
  2. A karvaly pár valahol a környéken fészkelhet. Azóta kétszer láttam a tojót (nem olyan színes, fakó barna a háta és a hasoldalon barnás a csíkozása). Első alkalommal ugyanott és ugyanúgy fogott zsákmányt mint a hím. Másodjára a jázminbokron ült, az ablakommal szemben, de túl tolakodóan akartam fotózni, ezért elszállt anélkül, hogy fogott volna valamit.

    VálaszTörlés