2011. január 24., hétfő

Cinegéknek való


Pár napja ismét igazi téli táj vesz körül bennünket. A cinegék reggelente csapatostól érkeznek és kora délutánig röpködnek a kert fái között, sorra ostromolva az etetőt. Ilyen havas napokon van igazán szükségük valami zsírosabb táplálékra: szalonnabőrre vagy egy zsiradékból készített magokkal teli madárkalácsra.

A múlt hetekben sikeresen elkészítettem én is az első madárcsemegét, de eddig valahogy nem volt túl nagy sikere a cinegéim között. Ma végre, a nagy havazásban igazi tolongás támadt a cinkegolyó körül is, egyszerre többen felfedezték maguknak, tehát megérte a fáradozást az elkészítése. Ajánlom bárkinek, nagyon gyorsan összedobható.
Hozzávalók:
-         1 pohár olvasztott, sótlan disznózsír
-         1 pohár vegyes mag: napraforgó, köles, dióbél vagy egyéb mag


Egy műanyag pohár alját kifúrjuk, madzagot húzunk át rajta, amit megcsomózunk az alján. A poharat háromnegyedig megtöltjük maggal, majd ráöntjük az olvasztott zsiradékot. Az így elkészített poharat kitesszük a szabadba vagy hűtőbe rakjuk, hogy megdermedjen. Nulla fok alatt nagyon hamar összeáll a massza. Ha megdermedt, a műanyagpoharat levágjuk a zsíros tömbről és már ki is akaszthatjuk a csemegét.


Hogy ne szóródjanak a magok, ha esetleg felmelegszik az idő egy hálóba is köthetjük a tömböt és a cinegék ügyesen meg tudnak kapaszkodni rajta, miközben csipegetik.

Végül, egy elég rossz minőségű kép (amit egyáltalán nem kellene kitenni a blogra) a madárkalács látogatójáról. Hiába, madarakat fotózni iszonyúan nehéz... de izgalmas feladat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése