2018. április 15., vasárnap

A Kazán-szoros tulipánja


A monarchia határán botanizált valamikor az 1880-as években Borbás Vince, a nagy magyar botanikus, aki a Kazán-szoros meredek szikláin  feltűnő, sárga virágú növényeket figyelt meg. Az utazók elől sokáig rejtve maradt fajt a Dunán csónakázva, a víz felett magasodó sziklafalakon, elérhetetlen párkányokon lehet látni.  
Április elején már feltűnnek a Kazán-szoros meredek sziklapárkányain a sárgálló foltok: ilyenkor virágzik az al-dunai vagy magyar tulipán. Borbás Vince 1882-ben írja le a fajt és nevezi el  magyar tulipánnak (Tulipa hungarica). 


Magyar tulipánok, 2018. 04. 11. (Fotó: Sörös László)


Borbás Vince a 19. század legnagyobb magyar botanikusa volt, élete végén a kolozsvári egyetemen tanított növényrendszertant, majd a botanikus kert igazgatója volt. Rengeteg kutatóúton vett részt és 2000-nél is több növényalakot ért le, egyik fontos felfedezése ezek közül a magyar tulipán. A Bánság területén végzett növénytani kutatásairól több munkája jelent meg, Temes megye vegetációját is tanulmányozta. Érdekes lenne egy összehasonlító elemzést végezni a térség akkori és mostani flórájáról.A magyar tulipán egy endemikus faj, amely kizárólag a Vaskapu környékén és a Kazán-szorosban fordul elő, Romániában. A szerb oldalon kihaltnak tehintett, már tíz éve nem került elő. Alfajának tekintett Tulipa hungarica ssp. undulatifolia csak néhány példányban fordul elő a Vaskapu környékén.

A nálunk élő populációja kb. 1000-1500 egyedet számlál, az IUCN szerint a kipusztulás fenyegeti. Szerencsére a sárga tulipánok nehezen megközelíthetőek, kizárólag csónakból, teleobjektívvel lehet lefotózni őket, közelképet pedig csak az készíthet róluk, aki partra száll és felkapaszkodik a meredek sziklafalakon.

Tulipán profil, 2018. 04. 11. (Fotó: Sörös László)


Külön öröm számomra, hogy az idén sok szép fotót láthattam erről a különleges és ritka növényről. Minden elismerésem Sörös Laci barátomnak, akinek az idén sikerült látnia őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése