2017. március 5., vasárnap

Kikeleti hóvirág és társai

Talán még soha nem vártam ennyire a kikeletet és vele együtt a törékeny szépségű tavaszi virágokat. Hosszú volt az idei tél,  hideg, zúzmarás és nehezen adta meg magát. 
Már február végén kinyargaltam az erdőre, szemrevételezni a hóvirágos helyet, de még éppen csak kitörtek az avar alól, nem bókolt egyetlenegy virág sem. Aztán alig pár nap leforgása alatt kifejlődtek és teljes szépségükben mutatták meg magukat.

Kikeleti hóvirág a Vadászerdő mélyén, Temesvár mellett
2017. március 3.

A növényvilág tavaszi hírnökeit mindenki ismeri, azt viszont kevesen tudják, hogy a vadon élő kikeleti hóvirág és a kertekben termesztett változatok különböző fajokba tartoznak. 

Nálunk három őshonos hóvirágfaj él. 
  • A pompás hóvirág (G. elwesii) a Balkánon elterjedt faj, nálunk az ország déli részében, például a Vaskapu Natúrparkban fordul elő, ritka faj. Viszonylag nagy termetű, ezért főleg ezzel a fajjal és változataival találkozhatunk a kiskertekben. Novemberben kihajt, s olykor már december végén virágozni kezd. A virág belső lepelleveleinek külső oldala a tövénél és csúcsánál zöld.
  • A kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis), amely az egész országban - Dobrudzsa kivételével, üde erdőkben nyílik. Az előzőnél kisebb termetű növény, virágainál megfigyelhető, hogy a belső lepellevelek kizárólag a csúcsi részükön zöldek. 
  • redőslevelű hóvirág (G. plicatus), a Fekete-tenger térségében elterjedt, az előzőeknél jóval ritkább, Romániában kizárólag Dobrudzsában, a Măcin hegységben élő európai vörös könyves faj. Nevét arról kapta, hogy levelei a főerek mentén kicsit hajtogatottak.
A lenti képösszeállításban láthatók a morfológiai különbségek a fajok között.

 
copyright Ierburi Uitate

Magyarországon egyedül a kikeleti hóvirág őshonos, őt választották a 2017. év vadvirágává.

A hóvirág egész Európában védettséget élvez. Sokan felteszik a kérdést, hogy miért is védett egy nem túl ritka faj, amely élőhelyein tömegesen nő. Sajnos milliónyi szála esik évente a kíméletlen, ipari méreteket öltő gyűjtés és árusítás áldozatává, ezért állományai számos európai országban megfogyatkoztak. Védelmében elsősorban szemléletváltásra lenne szükség és a nemzetközi rendeletek betartására.
Az első hatékony lépés az lehet, hogy ne vásároljunk erdőből gyűjtott hóvirág csokrot, amely úgyis pár nap múlva a szemétkukában végzi.

Veszélyeztetettségéről itt olvashatunk bővebben: http://www.iucnredlist.org/details/162168/0.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése