2016. június 27., hétfő

Gyöngyházlepkék

Gyöngyházlepkékből sok féle van, első ránézésre nagyon hasonlítanak egymásra, a szárnyaik felülről narancsszínűek fekete mintával, a szárnyak fonákján általában gyöngyházfényű fehéres pettyek vagy csíkok vannak (innen kapták a nevüket). A tarkalepkék családjába (Nymphalidae) tartoznak.

Nagy gyöngyházlepke (Argynnis paphia)
A gyöngyházlepkék közül a legnagyobb, elülső szárnya szegélyének hossza 3,5 cm. A szárnya fonákján ezüstös fehér csíkok vannak, a csíkokon kívül egy sor feketével szegélyezett szem található.

A szárny felülről

Jól látszik a szárny fonákja

Szemből

Szárnynyitogatás

Ezüstös gyöngyházlepke (Argynnis adippe)
Valamivel kisebb, mint a Nagy gyöngyházlepke. A szárnya fonákján ezüstfehér pettyek vannak, de nem akkorák, és nem úgy helyezkednek el, mint a Közönséges gyöngyházlepkén, hanem a Kerekfoltú gyöngyházlepke foltjaira hasonlítanak. Ami megkülönbözteti őket ez utóbbi fajtól a hátsó szárny külső két fehérfolt-sora közötti pirossal szegélyezett szemfoltok.

Szárnyfonák

Ezüstös-gyöngyházlepke profil

Szemből

Kicsit látszik a szárny felszíne


Málna-gyöngyházlepke (Brenthis daphne)
Ez az előző két lepkefajnál kisebb, mindössze 2,1 - 2,5 cm a szárnya szélessége. Mintázatban hasonlít a Lápi gyöngyházlepkéhez, csak az még kisebb, és szárnya fonákján kevesebb a lila. Az elülső szárnyak felső részén levő két nagyobb fekete folt a leginkább megfigyelhető megkülönböztető jele. Tápnövénye a szeder és az ibolyák.

Ezt a fajt többnyire nyitott szárnnyal látjuk

A képekeimen levő lepkéket történetesen mind virágzó szedren fotóztam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése