2015. augusztus 19., szerda

Nagy szarvasbogár

A ruszkatővölgyi (Poieni Strâmbu) tábor udvarán akadtak rá a diákok. Hatalmas, jól kifejlett hím volt (lásd a fotót, mellétettük a vonalzót), élt, és egész jól tűrte a piszkálást. A fotózás után a közeli fenyőfára tettük, onnan egy kis mászkálás után tovaszállt.
A nagy szarvasbogarat (Lucanus cervus) - főleg a hímet - könnyű azonosítani még egy amatőrnek is a hatalmas agancsokra hasonlító rágóinak köszönhetően. Lassan mozog a földön, szárnyfedői és rágói barnák, szárnya világos barna, a többi része fekete. Nagy testük ellenére jól repülnek. 

a hím szarvasbogár





Nősténnyel is találkoztunk már ezen a helyen 4 évvel ezelőtt, az is élő volt. Ez kinézetre eltér a hímtől, annál jóval kisebb, nincs akkora feje, az agancsa kicsi, de erős. (Akkor egy halott hímet is találtunk, de az nem volt ekkora.)

a nőstény szarvasbogár



A faj Közép- és Dél-Európában ritka lett az élőhelyeik eltűnése következtében, a tölgyerdők kivágása és a lombos erdők intenzív kitermelése során a kidőlt, korhadt, "halott" fák eltávolítása miatt. Védett fajnak minősül, Magyarországon és Moldáviában benne van a Vörös Könyvben.
Még egy bő leírás a fajról ITT.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése