2015. május 27., szerda

Zöldes sarkvirág

Májusban már elég sok őshonos orchideánk bontogatja a virágait. Igénytelen élőhelyeken is felbukkanhatnak és érdekes sajátosságuk, hogy egyes tövek évekig  lappanghatnak, azaz nem virágzanak. A lappangás főként a kedvezőtlen időjárás (például szárazság a nyár első felében) vagy kártevők hatására történik. Előfordul, hogy a virágzást követő évben sok példány nem virágzik ismét. 
Lappangás ide vagy oda, legnagyobb meglepetésünkre a zöldes sarkvirág (Platanthera chlorantha) újabb populációjába botlottunk a Vadászerdőben, egy olyan helyen, ahol évekig nem láttunk egyetlen orchidea tövet sem! Az erdőszegély mentén, nem túl öreg fák alatt több mint 20-30 tő virágzik.


A laza fürtvirágzatban 10-30 illatos, zöldesfehér virág található és szépen megfigyelhető, hogy a virágban a portok két rekesze egymással szöget zár be (főként ez alapján különböztethető meg a kétlevelű sarkvirágtól).
Az orchideák virágporáról azt kell tudni, hogy a virágpor egy nyálkaanyag segítségével csomagszerűen összetapad. 


Virág: a portokon látható a pollencsomag (pollínium) nyelecskével, amellyel ún. pollináriumot alkot


Virág: nektárral teli sarkantyú

A sarkvirágok virágaiban képződő nektár a hosszú sarkantyúban gyűlik össze. Innen csupán a hosszú pödörnyelvvel rendelkező éjszakai szenderlepkék tudják kiszívogatni.


Fotók: Tóth Kinga, 2015. május 23.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése