2011. május 22., vasárnap

Egy védett láprét titkai

Régi vágyunk volt eljutni a Facsád melletti nárciszrétre, főleg azért, mert kevésbé ismert volta, megközelíthetetlensége még sejtelmesebbé tette. Többen keresték a helyet ismerőseink közül is, sikertelenül. Nem találtunk egy térképet vagy leírást sem a facsádi nárciszrétről az Interneten, pedig egyike Temes megye védett területeinek. Végül, valakitől sikerült megszerezni a rét GPS koordinátáit, ami nélkül valószínűleg kudarcba fulladt volna az idén is a keresgélés.
És ekkor jött a meglepetés: egy fantasztikus, teljesen bolygatatlan láprét tárult elénk, minden szépségével, sok-sok értékes, ritka fajjal, amelyek teljes felfedezése még várat magára. 


 
Az élőhely érdekessége, hogy csupán 120 méteres tengerszint feletti magasságon található, viszont olyan növények fordulnak elő benne, amelyek sokkal magasabban levő élőhelyeket, hegyi réteket kedvelnek, például a nyírfa, hegyi pacsirtafű, réti kardvirág, csillagos nárcisz.   
A nárciszokat már lekéstük, 1-2 késői példány virágzott még a gyepben, viszont a nőszirmok, kosborok látványa kárpótolt bennünket.

 Csillagos nárcisz (Narcissus angustifolius)

A csillagos nárcisz a Berni egyezmény alapján Romániában is védett faj, egyetlen Temes megyei élőhelyét is ezért nyilvánították védett területté. Hasonlít a kertekben termesztett illatos fehér nárciszra (N. poeticus), azonban levelei rövidebbek és keskenyebbek, virágának lepellevelei nem fedik át egymást mint a fehér nárcisznál. Jégkori maradványnövény, egész Európában veszélyeztetett.

Szibériai nőszirom (Iris sibirica) 

A szibériai nőszirom mocsárréteken, lápokon előforduló védett növény, amely sem a szárazságot, sem a talaj túlzott tápanyagtartalmát nem éli túl. Napjainkra állományai lecsökkentek.

Réti kakukkszegfű lepkével (Lychnis flos-cuculi) 

Szibériai nőszirmok
Hússzínű ujjaskosbor (Dactylorhiza incarnata)

  
Kígyógyökerű keserűfű (Polygonum bistorta)

 Szurokszegfű (Lychnis viscaria)

 Csillagos nárcisz

 Nárcisz a gyepben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése