2017. január 31., kedd

Téli madárvilág temesi vizeken

A tartós januári fagyok érdekes madárfajokat csalogattak be Temesvárra. Sok vízfelület befagyott a környékünkön, így a vízimadarak számára komoly megpróbáltatást jelent a táplálékforrások felkutatása. 

Kárókatonák a Begán? Szokatlan látvány szárítkozó kormoránokkal találkozni a Bega vizén úszó jégtáblákkal körülvéve... A kormoránok kiszúrták maguknak azt a helyet a Begán, ahol nem borítja jégpáncél a folyót. A gyárvárosi turbináknál egész csapat portyázott belőlük január közepén.


 A kárókatona nem zsírozza a tollait, ezért gyakran láthatjuk köveken, fadarabokon, gallyakon a víz közelében kitárt szárnyakkal, "ősi" pózban szárítkozni. 
Nem túl kedvelt madár a horgászok körében, mert naponta 1-2 kg halat képes elfogyasztani ez a falánk ragadozó. Nálunk őshonos, Európa-szerte védett madár. 


Kárókatonák vagy kormoránok (Phalacrocorax carbo) a Begán,
Temesvár - Turbinák, 2017. január 16.

Egy másik vízimadár, ami lencsevégre került január közepén a gyárvárosi turbináknál a kis vöcsök volt. Ő is télen fordul elő a városokban, egymagában vagy kisebb csoportokban lehet látni ilyenkor. A legkisebb európai vöcsökfaj, nálunk csak kis számban telel át.

Kis vöcsök (Podiceps ruficollis) a Bega vizén, Temesvár - Turbinák, 2017. január 16.


A város melletti Vadászerdőt átszelő Behella patakon is népesebb volt a madárvilág az elmúlt hetekben, mint más időszakban. A befagyott tavakról a vízimadarak itt kerestek maguknak táplálékot.
Ritka látvány a Behella szűk folyósóján olyan nagyméretű vízimadarat, mint a nagy kócsag látni.

Ez a nagy, teljesen fehér gém is részleges vonuló, a mediterrán térségben vagy Afrikában telel.
A kis kócsagtól lassúbb, méltóságteljesebb szárnycsapása, nagyobb mérete különbözteti meg. Csőre a költési időszak kivételével sárga, a tarkóján pedig nincsenek dísztollai.

Nagy kócsag (Egretta alba) a Behella patakon, 2017. január 25.

A tőkés récét nem kell bemutatni, hiszen a legismertebb réce, a házi kacsa őse. A Behellán télen-nyáron látni, amint táplálékot keresgélve párban úszkálnak.

Tőkés réce (Anas platyrhynchos) a Behella patakon, 2017. január 25.

A Temesen is többszáz réce gyűlt össze a be nem fagyott folyószakaszokon januárban. Ezekben a csapatokban a tőkés récén kívül más récefajok is fel szoktak tűnni, akik számára az ínséges időszakban előnyt jelenthet a csapathoz tartozás.



 Récék a Temes folyón, 2017. január 30.

Fotók: Sörös László

2017. január 2., hétfő

Jégvirág

Már egy pár hete látványosan tombol a tél, komoly fagyokkal, dérrel. A jég, hó vagy zúzmara elképesztően szép struktúrákat, formákat, látványokat hozhat létre.
 

Jégvirágok a kertben

 Zúzmarás fűszálak egy erdei tisztáson

Tölgylevél jégkristályokkal