2016. december 29., csütörtök

Az év vadvirága volt 2016-ban a kockás liliom

Ez a bejegyzés nagyon megkésett, de mivel kedvenc vadvirágom birtokolta az idén ezt a címet, úgy döntöttem, hogy az év utolsó napjaiban mégis pótolom a mulasztást.

Mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris), 2016 április

A Magyar Természettudományi Blog ebből ez alkalomból részletes és igen érdekes cikket közölt a kockásliliomról, amely itt érhető el.
Többek között ebből a cikkből derül ki, hogy Európában több mint 20 kockásliliom faj él, többségük az Alpok és a Balkán hegyvidékein.  A számunkra ismert mocsári kockásliliomon kívül létezik szicíliai, macedón vagy pontuszi kockásliliom.
Magyarországon a nemzetségnek csupán egyetlen faja terem vadon, a mocsári kockásliliom. Síkvidéki növény, nedves réteken, ligeterdőkben, üde cserjésekben fordul elő. Elsősorban élőhelyeinek lecsapolása, tönkretétele vagy megsemmisülése vezetett a faj megritkulásához egész Európában. 

Ha konkrétan kies tájainkra (Temes megye) gondolok, akkor szomorúan kell nyugtáznom, hogy legnagyobb élőhelyei (Pogányos patak menti ligeterdő) szinte teljesen eltűntek ennek a szép növénynek főként az erdőirtásoknak köszönhetően. Kész csoda volt, amikor évekkel ezelőtt egy nagyon szép tölgyes-gyertyános erdőben  rábukkantunk. Azóta évente elzarándoklunk ide kockásokat fotózni április legelején, bár sokszor az április már későnek bizonyult a virágzásához.

Románia flórája több kockásliliomot is listáz a mocsárin kívül, a keleti kockáslilomhoz nekünk is szerencsénk volt a Cserna hegységben és a Domogled szikláin. Ez a faj kimondottan a sziklás élőhelyeket kedveli.

Keleti kockásliliom (Fritillaria orientalis) a Révi szorosban, 2016
Fotó: Sörös László