2016. július 31., vasárnap

Hej, égig-nyúló giz-gazok

... hát nincsen itt virág? - kérdezte Ady. De van. A gazoknak is van viráguk. És sokszor még szép is. Álljon itt pár azok közül, amik szinte kiszúrták a szemem.


Orvosi tisztesfű (Stachys officinalis), bakfűnek vagy betonikafűnek is nevezik. Ez tényleg magas.





Réti útifű (Plantago media)  Na ez sem alacsony.




Vízi menta (Mentha aquatica)


elnyílt virág

És pár vízszintesen elnyúló növény.

Kaszanyűg bükköny (Vicia cracca)




Mogyorós (gumós) lednek (Lathyrus tuberosus)





Pimpó (Potentilla sp.) - ez az előzőekhez képest jóval kisebb.



2016. július 30., szombat

Nőszőfű

Bár a lelkemre lett kötve, hogy keressek nőszőfüveket, s tudtam, hogy néznek ki, mégis úgy mentem el mellette, hogy észre sem vettem. Még jó, hogy volt, aki figyelmesebb volt nálam, és rám szólt, hogy nézzek oda. Ezúton is köszönöm, Sári. 

Egy nőszőfű (Epipactis sp.) állt az erdei ösvény mellett.



A fotó a Ruszka havas alján készült.

2016. július 29., péntek

Egy zöld sáska

Megpillantottam a réten a lábam előtt, és nem ugrott el. Tűrte, amint lehajolok és fotózom. Rövid csápjai alapján nyilvánvaló, hogy sáska és nem szöcske. Rengeteg sáskafaj van, és egy fajon belül is sok a színváltozat, ezért nem tudom biztosan behatározni. Leginkább a smaragdzöld sáskára (Euthystira brachyptera) hasonlít, de nem annyira fényes és inkább sárgászöld mint smaragdzöld. A szeme is nagyobbnak tűnik, mint ezeké, viszont a szárnyhossz és az élőhely stimmel.



2016. július 28., csütörtök

Ökörszemlepkék

A szemeslepkék (Satyridae) családjába tartoznak ők is, és hát bizony van belőlük jó pár féle, azaz faj.
Közülük ezen a nyáron kettővel találkoztam.

A közönséges ökörszemlepke (Aphantopus hyperantus) közepes méretű. Elülső szárnya hossza 2,5 cm, sötétbarna, a szárnya fonákján fehér pupillájú szemfoltokkal sárga kerettel. Szerényen megbújt a levélen, de elegáns ruhája magára vonta a figyelmemet.


Egy töredezett szárnyú hím

A nagy ökörszemlepke (Maniola jurtina) elülső szárnyhossza szintén 2,5 cm körül van, de mivel összecsukott szárnnyal világosabb, nagyobbnak tűnik. Szárnyainak felszíne barna, elülső szárnyain egy-egy sötét illatfolt halvány narancsszínnel körülvéve. A fonákja szebb, világosabb: az elülső szárnyak narancssárgák fekete szemfolttal, a hátsó szárnyak világos barnák, a hímeknél néhány fekete ponttal. Hasonlít a réti ökörszemlepkére (Hyponephele lycaon) és a homoki ökörszemlepkére (Hyponephele lupinus).

Hím, a hátsó szárny két fekete pontja a megkülönböztető jel.

Nem túl feltűnő, de látszik az illatfoltja. Ez is hím.


A fotók Ruszaktővölgyön (Poieni Strâmbu) készültek.

Párosan avagy tükörkép

Ha az ember figyelmesen néz a lába elé, sok mindent észrevehet. Így történt ezekkel a lepkékkel is. Összecsukott szárnnyal terepszínűek, ezen kívül még kicsik is, és mozdulatlanul ültek a fűszálon. Először csak az egyiket láttam meg, aztán alatta, fejjel lefelé, szinte szimmetrikusan a másikat.
Ők vörös szemeslepkék (Lasiommata megera), és ahogy a nevük is mondja, a Szemeslepkék (Satyridae) családjába tartoznak, elülső szárnyhosszuk 2-2,6 cm. Szárnyaik felülről rókavörösek illatfolttal illetve szemfoltokkal, de sajnos nekem nem sikerült széttárt szárnnyal lefotóznom őket.




(Cseresznyés, Paks mellett, 2016)