2012. április 19., csütörtök

Adoniszi szépség: a tavaszi hérics


 

   Az április végre esőt hozott vidékünkre, elmosta pár tervünket, ami a tavaszi kirándulásokat illeti, de ennek ellenére sikerült  egy hét eleji, enyhén borongós délutánon felkeresni a héricses helyünket. A hely felfedezése pár évvel ezelőtt igazi élmény volt számunkra, mert a Vinga-i dombság lejtőin nyújtózkodó gyepet alig találtuk meg, már szinte lemondtunk róla, amikor egy helyi juhász végre útbaigazított. A mobiljával fotózta le  juhnyáját a héricses legelőn, találkozásunk előtt pár nappal és ezt a képet mutatta meg nekünk a kérdezgetésünkre. A hérics különleges szépségét mi sem bizonyítja jobban, mint ez a történet... 
  A teljes napsütésben kitárulkozó, sok fénylő sziromból álló, nagy aranysárga virágaival már messziről észrevehető és összetéveszthetetlen más növényfajokkal.


   A tavasz egyik legszebb vadvirága. A virágzás kezdetén a zöldes színű, selymes szőrű csészelevelek közé zárt bimbók alig látszanak ki a fűből, de a virágzás során a kocsányok megnyúlnak és ekkor már messziről észrevehetők a sárga, 20-30 cm magas "sárga virágcsokrok" a gyepben. 

 

 


   A tavaszi hérics évelő, melegkedvelő sztyeppnövény. Száraz, napos, meszes gyepekben, legelőkön és bokorerdőkben találkozhatunk vele. 


A tavaszi hérics  számos népi neve közül ez terjedt el leginkább, eredetét nem tudták megállapítani. Hérics (hérits) néven írásban először 1784-ben említik Baróti Szabó Dávid szótárában, ezenkívül ismert még a sárga kökörcsin és a sárga leánykökörcsin elnevezés is. A kökörcsinekkel, szellőrózsákkal és hunyorokkal együtt a boglárkafélék (Ranunculaceae) népes családjába tartozik. Tudományos neve (Adonis vernalis) utal szépségére (Adonis - a férfiszépség félistene, aki a mitológia szerint Aphrodité kedveltje volt) és arra, hogy sokszor már kora tavasszal előbújik (vernalis=tavaszi)

 Illusztráció: O. W. Thomé: Flora von Deutschland, Österreich und der Schweitz (1885)

A tavaszi héricset sürgősen védetté kellene nálunk is nyilvánítani és megérdemelné, hogy egy kicsit jobban ráterelődjön a figyelem. Magyarországon 2012-ben az "Év vadvirágává" választották.

Forrás: „Az Év vadvirága”, Botanikai Fórum, itt és itt.