2011. november 4., péntek

Dolinamező a hegygerincen


A Mehádiai hegyek dolinái hírnevüket méltán köszönhetik különleges szépségüknek, a tájat formáló érdekes karsztformáknak. A hatalmas méretű, egymás után sorakozó besüppedt medencék szinte 12 kilométer hosszú láncolatot alkotnak a gerincen. 

A Nagy Dolina (Crovul Mare) ősszel

... és tavasszal, egy másik szögből

De hogyan jöhettek létre ezek az óriási teknők itt, a hegy tetején? A válasz a mészkő szerkezetében rejlik, amely repedései a szivacshoz hasonlóan magába szívják a csapadékot. A mészkőben levő kalcium-karbonát folyamatosan oldódik a csapadékvíz (karsztvíz) hatására, amely a talaj parányi élőlényeinek (gombák, baktériumok) működése által szén-dioxiddal dúsult. Így jönnek létre különböző karsztos formák: a karrmezők (mészkősziklákat rovátkoló sekély mélyedések), a víznyelők, dolinák, nagymezők (poljék) és a barlangok. A karszt elnevezés – és még számos karsztos forma neve - a Szlovéniai Karszt-hegységből származik.


 
Karsztikus platókon, mint amilyen a Mehádiai hegygerinc is, a csapadék felgyülemlik a mélyedésekben, ezáltal a karsztosodás felerősödik. Az üregek beszakadásával jönnek létre a felszínen a mélyedések, szakadéktöbrök, amelyek idők során impozáns méreteket is ölthetnek. 

 Dolinák láncolata a Mehádiai gerincen, előtérben a Nagy Tisztással
 
A Medved nevű óriásdolina több mint 1.000 méter átmérőjű és 175 méter mély tisztás, amely további dolinákkal van összekötve: a Disznó Tisztásokkal és a Nagy Dolinával. A dolinák láncolata 12 kilométeren át húzódik a gerincen.

Rálátás a Cserna hegységre a Fehér Kövek csúcs felől (Mehádiai gerinc)

A gerincen levő bemélyedt tisztásokat legeltetésre használják az itt élő emberek. Ha kizöldül a fű, sokszor már április végén felhozzák a lovakat, juhokat a pásztorok.




A Disznó Tisztások tavasszal

Ősszel vagy tavasszal, a Mehádiai hegység dolináinak végigjárása  különleges élményt nyújthat számunkra. Télen kissé nehéz megközelíteni őket, nyáron pedig hihetetlenül ki tud égni, fel tud forrósodni egy ilyen töbör. Víz nincs a gerincen, ezt is jó tudni, ha ilyen karsztvidéken járunk.