2011. április 29., péntek

Énekesmadár bújócskázik

Húsvét másodnapján a nyitott ablak mellett dolgozva, gyönyörű trillázásra figyeltem fel, mely nagyon közelről hallatszott. Nem a rigó volt, bár azt is hallottam néha. Nehezen találtam meg a hang gazdáját, mert a környező fák levelei között könnyű elbújni. Egy-egy pillanatra előbukkant a hárs lombjai közül. Persze üldözőbe vettem a fényképezőgéppel, de az objektíven keresztül is alig tudtam kivenni az alakját. Csak mikor helyet változtatott, akkor vehettem jobban szemügyre - úgy egy másodpercig. Rohangáltam egyik ablaktól a másikig, hogy egy jobb szöget találjak a fotózáshoz, a szomszédok ha láttak, azt hihették, elment az eszem vagy hogy perverz lesifotós vagyok. Ezalatt madaram fel-le röpködött a hársfán, és egy-egy ágon megpihenve torkaszakadtából énekelt. Fel is adtam egy párszor ezt a játékot, de aztán újra az ablakba csalogatott énekével. Mikor a jázminbokorra szállt, végre jobban láttam, de nem sikerült egyetlen képet sem készítenem róla, melyen teljes egészében látható, annyira fürgén mozgott és bújócskázott a bokor sűrű ágai között. Szürke volt, fekete sapkával és veréb nagyságú. Aztán végül megsajnált vagy jobb kilátást/láthatóságot keresett magának és az akácfa hegyére szállt. Az akácfa későn levelezik, ezért végre jól látszott.
És itt van a közel egy órás vadászatnak az eredménye: pár jó fotó a hím barátposzátáról (Sylvia atricapilla).






A bújócska bizonyítékai:



Sajnálom, hogy az énekét nem vettem fel. Talán legközelebb.

2011. április 27., szerda

A tavasz színei























 berki szellőrózsa, pettyegetett tüdőfű, nehézszagú gólyaorr, bogláros szellőrózsa, erdei nefelejcs, ikrás fogír, zergevirág, kakasmandikó, kárpáti sáfrány, mocsári gólyahír, keltikék a Mehádiai gerincen

2011. április 16., szombat

Egy erdei séta fotóalanyai


 Egy kékes-zöld színű, sérült lábú levelibéka (Hyla arborea)
:

Sárga kénvirággombák (Hypholoma fasciculare)


Erdei gyöngyköles virágok (Buglossoides purpureo-coerulea)
:

Hagymaszagú kányazsomborok (Alliaria petiolata)

Kányazsomborok


Egy C betűs lepke (Polygonia c-album)


2011. április 12., kedd

Kockások

 

Kockás tulipán nézőben jártunk egy gyönyörű ligeterdőben. Aránylag ritkás tölgyerdő, amelynek egyik szegletében nyílnak a tulipánok. Sok példány már el volt virágozva, vagy csak megártottak nekik a napokkal ezelőtti hidegebb éjszakák. De így is sok gyönyörű példányt sikerült lefotózni. A virágok színe a rózsaszínestől a lilán át vörösig minden árnyalatban váltakozott, egyeseken halványabban, másokon erőteljesebben látszottak a kockák.



 Kockás tulipánok (Fritillaria meleagris)

Az erdő, ahol jártunk nem védett terület és nem említi Románia Flórája sem. Valahogy megmenekült az erdőirtásoktól és reméljük nem jut a Pogányos patak menti védett ligeterdő sorsára, amelyből teljesen kivágták a fákat és ahol már hírmondóba is alig akad a kockásokból.


2011. április 4., hétfő

Kora tavaszi növények a Cserna völgyében

Hétvégén a Herkulesfürdő melletti Cserna patak völgyében túráztunk és növényeket fotóztunk. Meglepő volt, hogy alig tavaszodik, egyedül a kakasmandikó virágzott már el a napsütötte hegyoldalban. 
Túránk fő célja a füles kankalin fotózása lett volna, amely a bánsági flóra egyik legértékesebb veszélyeztetett növénye. 
Az idei hosszú tél után, április első hétvégéjén csalódottan nyugtáztuk, hogy túl korán jöttünk. A tőlevélrózsákból még nem bújtak elő a virágok. Egyetlen virágos füles kankalinra sikerült bukkanni hosszas nézelődés után, de az is nagyon keveset mutatott meg szépségéből, ezért egy előző évi fotót teszünk most fel róla. Kárpótlásul sok más érdekes tavaszi növény fotózásával zártuk túránkat. 


  Füles kankalin (Primula auricula)

A füles vagy cifra kankalin kizárólag a Kárpát-medencében élő jégkorszaki maradványfaj. Hűvös, árnyékos, meredek sziklás mészkőszurdokok védettségében él. Április-májusban virágzik. Veszélyeztetett!

 Nemes májvirág (Hepatica nobilis)  

A nemes májvirág március-áprilisban virágzik domb-és hegyvidéki tölgyesekben és bükkösökben. Nevét gyógyhatásáról kaphatta, máj- és epepanaszok esetén akalmazták régen.

 Vöröslő hunyor (Helleborus purpurascens)

A vöröslő hunyor könnyen felismerhető vöröses-zöldes virágairól. A hunyorfélék mérgező anyagokat tartalmaznak, a szívgyógyszerrel azonos hatású helleborint is, amelyeket a gyógyászatban hasznosítanak.

 Tavaszi kankalin (Primula veris)

A tavaszi kankalin réteken, napos erdőkben tömegesen virít áprilisban.

 Lónyelvű csodabogyó (Ruscus hypoglossum) virágai

A csodabogyók bükkösökben, karsztbokorerdőkben növő örökzöldek. Érdekes növények, hiszen megvastagodott levélszerű részeik valójában szárak. Az igazi levelek pikkelyszerűek, tövükben helyezkednek el  az apró virágok.

Farkasboroszlán (Daphne mezereum)

A farkasboroszlán ritkás ágú, kisméretű lombhullató cserje. Illatos virágai már március elején megjelennek.