2010. március 29., hétfő

Tavaszi ébredés

Az első növényfotózós sétára múlt hétvégén jutottunk el a közeli (50 km) Radna-Solymos helységek melletti völgybe.
Évekkel ezelőtt jártunk a Solymos völgyben ilyentájt növényeket fotózni. Ebből egy dolgozatot is készített Thomas, amely megjelent a Természet Világában 2005-ben, ha jól emlékszem.

Jól időzítettünk, így kimondottan sikeres kis túra volt botanász szemmel nézve. Elkaptuk a kakasmandikót (jövő hétre valószínűleg el lesz virágozva), a vöröslő hunyort, a májvirágot, sőt a vízpart melletti ligeterdő tele volt hóvirággal. Volt még rengeteg csillagvirág, pettyegetett tüdőfű, kónya vicsorgó, virágzó sombokor, martilapu, alig virágzó szellőrózsák és salátaboglárka.

Májvirág (Hepatica nobilis)

Vöröslő hunyor (Helleborus purpurascens)

Martilapu (Tussilago farfara)

Hóvirág (Galanthus nivalis)

Pettyegetett levelű tüdőfű (Pulmonaria officinale)

Kakasmandikó (Erythronium dens canis ssp. niveum)





Föld órája - március 27.

Minden nap tehetünk egy apró gesztust a környezetünkért - erről szólt a Föld órája megmozdulás, ami persze szimbolikus jelentőséggel bír. Egy milliárd lakásban kellett volna lekattintsák a villanyt Föld-szerte, hogy érezhető legyen az üvegházhatású gázok kibocsájtásának csökkenése.

A kampány eléggé hangzatos volt a médiában, Temesváron is különböző programokat szerveztek. A suliban minimális volt a mozgolódás, utolsó pillanatban (csütörtökön) plakátoltunk, de remélem mégis eljutott a híre a diákok többségéhez.
A temesvári városháza a WWF honlapról vette át a reklámanyagokat, amelyek szerintem az idén nagyon jók voltak.

Itt láthatjátok őket, ha eddig nem volt alkalmatok. Föld óráját nem csak évente egyszer lehet tartani, hanem minden nap, egészen apró odafigyeléssel!